logoblack

Crna Gora se na Bijenalu umjetnosti u Veneciji 2017. godine predstavlja peti put od obnove nezavisnosti. Godine 2009. Crnu Goru predstavljao je Miodrag Dado Đurić (Zorzi elegije), 2011. godine Marina Abramović je predstavila projekat MACCO Cetinje,  Nataliju Vujošević i Iliju Šoškića (Obod i bistre vode), 2013. Irena Lagator Pejović (Misliti slikom) i 2015. Aleksandar Đuravčević (Ti ricordi Sjećaš li se You remember)

Ove godine Crna Gora predstavlja se  projektom „Čovjek-Uomo-Human“ umjetnika  Ivane Radovanović i Adina Rastodera u paviljonu koji se nalazi u Palazzo Malipiero pored Palazzo Grassi.

Pokrovitelj predstavljanja Crne Gore na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji je Ministarstvo kulture Crne Gore, izvršni producent je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, komesar paviljona mr Nenad Šoškić, kuratorka Žana Filipović, istoričarka umjetnosti.

Radovi Ivane Radovanović i Adina Rastodera predstavljaju dva samostalna umjetnička koncepta sa istom temom, temom antropologije, odnosno čovjeka, koji u potpunosti korespondiraju sa ovogodišnjom temom 57. Bijenala „Viva arte Viva“, s obzirom da znamo da je čovjek izvor umjetnosti. Ovaj koncept je poziv, apel za promjenu svijeta u kojem živimo. Umjetnost je simbol, medij koji povezuje narode i kulture. Umjetnost i jeste trijumf ljudskog duha.

Izabrani umjetnici su mlađe generacije koji pored toga što su kreativni stvaralački potencijali, poznavaoci su teorije umjetnosti, i njihova vizija, energija, snaga je ključni kvalitet umjetničkog projekta „Čovjek-Uomo-Human“.