petak, 27 januar 2017 00:00

Ivana Radovanović i Adin Rastoder predstavnici Crne Gore na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji

Crnu Goru će na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, koji ima temu ,,Viva arte viva’’ predstavljati Ivana Radovanović i Adin Rastoder sa projektom „Čovjek Uomo Human“. To je objavljeno danas na konferenciji za medije u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Danica Bogojević, pomoćnica direktora CSUCG zadužena za organizaciju učešća Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti, obavijestila je prisutne da je Centar savremene umjetnosti Crne Gore uputio javni poziv umjetnicima i autorskim timovima za dostavljanje prijedloga projekata za predstavljanje Crne Gore na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji 29. decembra 2016. godine a koji je bio 
otvoren do 20. januara 2017. godine u 16 sati. Po javnom pozivu pristiglo je 13 aplikacija od 17 umjetnika.

Po izboru Ministarstva kulture Crne Gore kuratorka Paviljona Crne Gore na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji je Žana Filipović, istoričarka umjetnosti a komesar mr Nenad Šoškić, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Ministarstvo kulture je pokrovitelj crnogorskog učešća na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti, a Centar savremene umjetnosti Crne Gore je organizator i izvršni producent.

Prisutnima su se na današnjem presu obratili i Žana Filipović, kuratorka Paviljona Crne Gore, koja je obrazložila svoj izbor i mr Nenad Šoškić, komesar.

U obrazloženju se navodi: “Umjetnički projekti Ivane Radovanović i Adina Rastodera predstavljaju zasebne cjeline po svojim likovnim kvalitetima i umjetničkim porukama, ali istovremeno sačinjavaju estetski izgrađenu i upečatljivu cjelinu. Oba umjetnička koncepta čine jedinstvo utoliko što izražavaju dva različita aspekta ljudskog bića. Njihovi međusobni kontrasti zapravo su jedinstvena poruka koja nas poziva na duboko razmišljanje o smislu čovjekovog postojanja. Njihov projekat je poziv za promjenu svijeta u kojem živimo, za povratak svim suštinskim vrijednostima. 

Rastoderova skulptura je imaginarna figura koja nastaje na temeljima ključnih antropoloških principa. U stvaralačkom procesu on dolazi do neobičnih, apstraktnih, novih rješenja i odgovora. Umjetnik oblikuje, modeluje ljudsku figure, pokušava da dopre do ključnih obilježja ličnosti. Posmatra čovjeka, analizira pažljivo detalje koji grade njegov karakter, misli, doživljava i proživljava njegovu intimu, zamišlja i nadograđuje iste, udaljava se od vidljivog i stvara novu viziju ČOVJEKA. Njegove figure imaju istu formu, a ono što ih čini različitim su njihove boje koje simbolizuju ono individualno i zajedničko. Kao posebnu vrijednost ističem reljefnost i ekspresivnost njihovih portreta blago okrenutih na gore čime se asocira na pogled i njihov snažni doživljaj svjetlosti i ljepote. 

Rad Ivane Radovanović naglašava apsurd i prolaznost kao ključnu dimenziju ljudskog života. Time ona ukazuje na moderni senzibilitet u kome postoji destrukcija ličnosti i individualnosti. Taj duh je u stvari sakupljanje i gomilanje osjećanja, slika, fragmenata koji mogu da se sjedine i obrazuju neku novu složenicu.. novi duh. Inspirisana poemom “Šuplji ljudi” T. S. Eliota, umjetnica se bavi čovjekom koje je u biti biće koje stvara i ruši, živi između erosa i tanatosa. Njene figure su obezličeni ljudi ili čovjek bez lica, bez osobina, ispražnjen od svakog smisla, ravnodušan i unižen u svom ljudskom dostojanstvu.”